Skattekroner i spil: Fyringer af chefer koster kommunerne en kvart milliard

Danske kommuner betaler enorme beløb i fratrædelsesgodtgørelser til fyrede chefer og direktører. Men hvorfor bliver der udbetalt så store summer? Og kan det overhovedet forsvares?

En kvart milliard til fyrede chefer

Siden kommunalvalget i 2022 har Danmarks 98 kommuner udbetalt mindst 257 millioner kroner i fratrædelsesgodtgørelser til chefansatte og kommunale direktører. Det viser en ny opgørelse, som TV 2 har lavet på baggrund af aktindsigter.

Udgifterne dækker over 223 chefstillinger, hvor især fratrædelsen af kommunaldirektører har vejet tungt i regnskabet. Disse direktører er kommunens øverste embedsmænd og modtager typisk millionbeløb ved deres fratrædelse.

"Her får man ingenting for pengene. Det er en ren gavebod," udtaler Henning Jørgensen, forskningsansvarlig ved Professionshøjskolen UCN, og peger på, at pengene kunne have været brugt på velfærd i stedet.



Store lønninger og gyldne håndtryk

Ifølge en overenskomstaftale mellem KL (Kommunernes Landsforening) og fagforeningerne får kommunale direktører og chefer særlige vilkår ved fyring. Disse aftaler giver dem:

  • 12 måneders løn i fratrædelsesgodtgørelse
  • Op til 12 måneders løn i opsigelsesperioden

For en kommunaldirektør kan det hurtigt betyde et beløb på flere millioner kroner – også selvom de kun har været ansat i kort tid. Eksempelvis kostede opsigelsen af kommunaldirektøren i Ringsted Kommune for nylig kommunekassen 2,8 millioner kroner efter blot tre års ansættelse.

Hvorfor så dyre vilkår?

Kommunale chefer sidder i en udsat position, hvor deres ansættelse kan afhænge af politisk tillid og samarbejde med byrådet. Det er også derfor, de har mere gunstige vilkår end ansatte i regioner og staten.

Ifølge Steen Vinderslev fra Djøf fungerer de høje fratrædelsesgodtgørelser som et "værn mod usaglige afskedigelser".

Men kritikken går på, at disse ordninger er forældede og alt for dyre i en tid, hvor kommunerne skærer i velfærden.

Nye forhandlinger på vej?

KL har tidligere forsøgt at forhandle bedre vilkår og ønsker, at fratrædelsesgodtgørelser skal tilpasses ansættelsens længde. Selvom de ikke fik ændringer igennem ved sidste forhandling, løber aftalerne frem til marts 2026, hvor en ny chance kan opstå.

Indtil da vil kommunerne fortsat være tvunget til at betale store summer, når direktører bliver fyret – en regning, der i sidste ende sendes videre til borgerne.

Læs mere hos TV2.