Startup bygger hospital i Indien for at teste deres AI – og det virker

To kræftlæger har taget en usædvanlig beslutning for at revolutionere kliniske forsøg – og det har allerede båret frugt

Kliniske forsøg er den største flaskehals, når nye lægemidler skal godkendes. Det vidste kræftlægerne Geoff Kim og Bobby Reddy alt om – og derfor besluttede de at gøre noget, som ingen andre havde gjort: De byggede deres eget hospital.



Fra idé til AI-hospital

Kim og Reddy står bag den amerikanske startup Pi Health, der udvikler AI-baseret software til kliniske forsøg. Deres mål er at gøre processen hurtigere og billigere – især for mindre hospitaler og klinikker, som normalt ikke har ressourcerne til at håndtere de enorme mængder data og papirarbejde, der følger med forsøgene.

For at bevise, at deres software virker, byggede de et topmoderne kræfthospital med 30 senge i Hyderabad, Indien, hvor det åbnede i september 2023.

Resultaterne er allerede markante

Hospitalet har siden deltaget i otte kliniske forsøg – blandt andet et, der førte til godkendelsen af et lægemiddel mod hoved-, hals- og lungekræft på kun syv måneder. Det er under halvdelen af den normale tid.

  • Kliniske forsøg er dyre og langsomme
  • AI kan automatisere dokumentation og fejlretning
  • Flere patienter kan inkluderes, også udenfor storbyer
  • Det hele styres via én samlet softwareplatform

Pi Healths teknologi hjælper med at samle data, skrive dokumentation og spotte fejl. Det har gjort det muligt at udføre forsøg på steder, hvor det før var urealistisk – som i små byer eller klinikker med få ansatte.



Investorer og lægemiddelgiganter følger med

Startuppen har rejst over 270 millioner kroner og arbejder allerede med fem globale medicinalfirmaer, herunder BeOne Medicines. Samlet har de softwarekontrakter for mere end 500 millioner kroner og har også udrullet softwaren på hospitaler i USA, Brasilien, Kina og Australien.

Selvom Pi Health ikke har planer om at bygge flere hospitaler, har forsøget i Indien været afgørende for at bevise, at deres metode virker – ikke bare i teorien, men i praksis.

Fremtiden: Fra kræft til psykisk sygdom

Pi Health udvider nu sit fokus fra onkologi til bl.a. immunologi og psykiatri. I USA samarbejder de med små lokale kræftklinikker, som normalt ikke ville kunne deltage i kliniske forsøg. Takket være Pi Healths software kan selv en klinik med én enkelt deltager nu være med.

Som medstifter Bobby Reddy siger ifølge Forbes:

“Det vi har gjort i Indien viser, at vi kan demokratisere adgangen til medicin og kliniske forsøg.”

Det hele begyndte med to læger, en idé – og en CT-scanner, der måtte løftes ind gennem et hul i fjerde sal.