Som studerende er det vigtigt at have styr på, hvordan du skal forholde dig til skat når du er på SU, der er nemlig en del regler. Husk, din SU vises i din forskudsopgørelse i felt 306, på skat.dk. Korrekt håndtering af disse oplysninger er afgørende for at undgå røde tal på årsopgørelsen.
Din forskudsopgørelse skal afspejle eventuelle ændringer i din indkomst, inklusive når du begynder eller stopper med at modtage SU. En nøjagtig forskudsopgørelse er nøglen til at undgå et skattesmæk.
Din forskudsopgørelse skal afspejle eventuelle ændringer i din indkomst, inklusive når du begynder med eller stopper med at modtage SU. En nøjagtig forskudsopgørelse er nøglen til at undgå et skattesmæk.
Hvis du har et studiejob, er det vigtigt at forstå brugen af hovedkort og bikort. Brug dit hovedkort der, hvor du tjener mest, og bikortet til andre indtægtskilder. For B-indkomst, som freelancearbejde, skal du betale både skat og AM-bidrag. Der er desuden en grænse for, hvor meget du må tjene ved siden af din SU.
SU.dk har lavet en oversigt der viser, hvor meget du må tjene ved siden af din SU.
Laveste månedsfribeløb - ungdomsuddannelser
De måneder, hvor du får SU på en ungdomsuddannelse
= 14.048 kr. per måned
Laveste månedsfribeløb - videregående uddannelser
De måneder, hvor du får SU (også dobbeltklip og slutlån) på en videregående uddannelse
= 19.056 kr. per måned
Studerer du i udlandet? Du skal normalt betale skat af din SU til Danmark. I nogle tilfælde kan du opnå skattefritagelse, hvis du studerer i et land med en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Danmark.
En lovændring i 2023 hævede frikortsbeløbet for unge under 18 år til ca. 49.700 kr. i 2024. Hvis du er under 18, så sørg for at opdatere din forskudsopgørelse i TastSelv for at afspejle dette højere beløb og undgå unødvendig beskatning.
Nu er du forhåbenligt lidt bedre rustet til at undgå skattesmæk når du er på SU!