Den kinesiske online-platform Temu er kommet under skarp kritik for at undgå at betale for affaldshåndtering af deres elektroniske produkter i Danmark. Ifølge danske regler skal virksomheder, der sælger elektronik, betale for indsamling og korrekt håndtering af elskrot, men mange af de kinesiske sælgere på Temu registrerer sig ikke hos Dansk Producentansvar, hvilket betyder, at de slipper for denne betaling.
Mangler i dansk lovgivning
Danske virksomheder betaler hvert år millioner af kroner for at sikre, at elektronisk affald bliver behandlet korrekt, men ingen af de kinesiske sælgere på Temu er registreret hos Dansk Producentansvar, som står for at opkræve og administrere disse betalinger. Det er ifølge Dansk Industri et klart brud på loven. Sælgerne på Temu undgår at betale for den affaldshåndtering, de er forpligtet til ifølge dansk lovgivning.
-
-
Politisk kritik på Christiansborg
Denne situation har fået politikere til at reagere. EU-ordfører for Moderaterne, Karin Liltorp, mener, at problemet skal løses på EU-niveau, da det gælder for hele unionen og ikke kun Danmark. Hun vil derfor undersøge, hvordan reglerne kan strammes.
Tysk model som løsning
I Tyskland har man allerede indført strengere regler for platforme som Temu. Platforme er nu forpligtet til at sikre, at deres producenter er registreret i det tyske producentregister, før produkterne må sælges. Dette tvinger platforme som Temu til at tage ansvar for, at deres producenter overholder de nationale regler for affaldshåndtering.
SF's Carl Valentin medgiver, at den tyske model kunne være en mulighed for at få løst problemet i Danmark.
Læs det originale indhold på DR her.