Temu fyldt med kopier af dansk design

Temu er igen i søgelyset. Denne gang omhandler det danske designere, som bliver kopieret.

Temu, en populær kinesisk handelsplatform blandt danskere, er nu under kritik for at sælge kopier af velkendt dansk design.

Fra møbler til interiør og børnetøj er der flere eksempler på varer, der ligner produkter fra firmaer som Montana, Ferm Living og Konges Sløjd. Selvom prisen er lavere, rejser det store spørgsmål om både kvalitet og rettighedskrænkelser.

Billige kopier og tvivlsom kvalitet

Et af de mest oplagte eksempler er Montana’s ikoniske Panton Wire-reol, der er blevet efterlignet på Temu. Forskellen mellem de to er minimal på overfladen, men direktør Joakim Lassen fra Montana er overbevist om, at kvaliteten ikke er sammenlignelig.

"Forståeligt nok kan man blive fristet af prisen, men jeg synes, det er forkert at snyde designeren," siger Lassen.

På Temu sælges kopier af denne reol til priser mellem 270-500 DKK, mens den originale Montana-reol koster omkring 1.400 DKK.

Kopivarer: Et stigende problem

Ifølge Ferm Living's direktør, Peter Vedel, bruger firmaet store ressourcer på at beskytte deres design og rettigheder, men problemet fortsætter. Trods en overvågningsservice og mange "take-downs" af kopier på onlineplatforme, bliver kopivarer hurtigt genopslået.

Toldstyrelsen i Danmark bekræfter, at der er en stigning i antallet af kopivarer, der forsøges indført til landet, og tusindvis af forsendelser bliver årligt destrueret.

De advarer desuden om, at kopivarer kan udgøre en sikkerhedsrisiko, og at nogle forbrugere ubevidst støtter organiseret kriminalitet ved at købe disse varer.

Hvad gør Temu?

Temu har endnu ikke stillet op til interview, men virksomheden forsikrer i en skriftlig kommentar, at de tager beskyttelsen af intellektuelle ejendomsrettigheder meget alvorligt.

De oplyser, at sælgere skal fremlægge dokumentation og overholde love, men problemet fortsætter alligevel.

Hvad kan gøres?

Flere danske virksomheder opfordrer myndigheder til at intensivere kontrollen med kopivarer. Der skal flere ressourcer til at finde bagmændene bag produktionen af disse kopier, og forsendelser bør tjekkes mere grundigt.

Læs mere om sagen hos TV2 her.

Artiklens Tags: