Kinesiske elbiler strømmer ind
På bare to måneder er Teslas salg i EU faldet med 58%. I stedet er kinesiske mærker som BYD begyndt at dominere gadebilledet. I februar ramte næsten 20.000 kinesiske elbiler de europæiske veje og Kinas andel af elbilmarkedet er vokset fra 4% til 19% på bare fem år.
-
-
Kinesisk indflydelse rækker langt
Det stopper ikke ved biler. Virksomheder som Xiaomi og Shein vokser eksplosivt i Europa. Temu har allerede over 90 millioner aktive brugere i EU. Kinas succes skyldes en blanding af innovation, aggressiv prissætning og statsstøtte.
Tolden virker ikke som planlagt
Selvom EU har indført ekstra told på kinesiske elbiler, op til 35%, fortsætter importen. Kinesiske firmaer finder nemlig måder at omgå det på, blandt andet ved at producere i lande med bedre handelsaftaler.
-
-
Europa halter bagefter
EU’s handelsunderskud er på omkring 2.400 milliarder kroner. Produktionen er for langsom, og afhængigheden af kinesiske produkter vokser. Samtidig risikerer vi at støtte systemer med tvangsarbejde og undertrykkelse, som det for nyligt blev afsløret i Brasilien med en BYD-leverandør.
Investeringer udefra kan vende udviklingen
Der er dog håb. Golfstaterne, især UAE og Saudi-Arabien, har pumpet milliarder i grøn teknologi og infrastruktur i Europa. Eksempelvis har det statsejede ADNOC netop købt det tyske Covestro for 110 milliarder kroner og har planer om endnu større fusioner.
Europa skal gøre sig mere attraktiv
Hvis EU skal kunne konkurrere og tiltrække investeringer, skal vi tilbyde stabile rammer, klare regler og undgå, at store aftaler strander i intern politisk uenighed.
Alternativet?
At blive afhængige af systemer og værdier, vi ikke selv har valgt og ikke selv kontrollerer.
Se kilden til indholdet her.