TikTok anklaget for at skabe afhængighed og skade børns mentale helbred: 14 statsanklagere sagsøger platformen

TikTok står overfor alvorlige anklager om at skabe afhængighed og skade unges mentale helbred. Hvad ligger bag sagerne?

TikTok står over for juridiske udfordringer, da 14 statsanklagere fra hele USA har indledt separate retssager mod platformen. Anklagerne hævder, at TikTok bevidst har skabt afhængighed blandt unge brugere, hvilket har haft alvorlige konsekvenser for deres mentale sundhed. Sagerne retter fokus mod platformens design og funktioner, der ifølge anklagerne fremmer overdreven brug og eksponerer børn for potentielt farlige situationer.

Bekymringer om TikToks afhængighedsskabende funktioner

En af anklagerne mod TikTok er dens evne til at fastholde unge brugere i lange tidsperioder med uendelige videofeeds og populære udfordringer, der ofte opfordrer til risikabel adfærd. Et af de mest omtalte eksempler er de såkaldte "challenges," hvor unge bliver opfordret til at gentage farlige handlinger, som f.eks. den livsfarlige "subway surfing"-udfordring, der resulterede i en teenagers død tidligere i år.



Desuden hævder anklagerne, at TikToks brug af push-notifikationer sent om aftenen forstyrrer børns søvnmønstre og forværrer deres mentale sundhed.

TikTok afviser anklagerne

TikTok reagerede hurtigt på sagerne og afviste anklagerne som misvisende og unøjagtige. Ifølge TikTok har de allerede implementeret flere sikkerhedsfunktioner, såsom skærmtidsbegrænsninger og forældrekontrol, for at beskytte unge brugere. TikToks talsmand Alex Haurek udtalte:

"Vi har bestræbt os på at samarbejde med statsadvokaterne i over to år, og det er utroligt skuffende, at de har taget dette skridt i stedet for at arbejde sammen med os om konstruktive løsninger på de brancheomfattende udfordringer."

Det skriver CNN her.

Højere fokus på mental sundhed og afhængighed

Statsanklagerne fastholder, at TikTok ikke gør nok for at beskytte børn mod platformens negative virkninger. De peger på TikToks forretningsmodel, som de mener prioriterer profit over brugernes sikkerhed. Med målrettede algoritmer fastholdes unge på platformen længere tid end nødvendigt. Derudover nævnes det også, at filtre på TikTok kan bidrage til man får negative sammenligningsmønstre og kropslige komplekser, som kan relatere sig til mentale og fysiske sundhedsmønstre ved at skabe 'en umulig standard'.

En af sagerne anklager desuden TikTok for at overtræde den amerikanske børnebeskyttelseslov, COPPA, ved at tillade børn under 13 år at bruge platformen og indsamle deres data uden forældrenes samtykke.

Konsekvenser for TikTok og fremtidens sociale medier

Statsanklagerne søger økonomiske sanktioner mod TikTok og kræver, at platformen betaler fortjenester, der er tjent på reklamer rettet mod unge brugere.

Den stigende bekymring omkring sociale mediers rolle i børns og unges liv fremhæver behovet for strengere reguleringer. TikTok står nu over for en intens debat om deres ansvar for de skader, platformen påstås at have forårsaget på en hel generation af unge brugere.