Toldkrig truer: 7 ud af 10 virksomheder forventer at blive ramt

Selv om dansk erhvervsliv stadig udviser optimisme, skaber frygten for amerikansk toldkrig uro i industrien

En stor andel af danske virksomheder frygter konsekvenserne, hvis USA’s præsident Donald Trump for alvor udløser en global handelskrig.

Det viser en ny rundspørge foretaget af Danmarks Statistik blandt danske industrivirksomheder, hvor hele 71 procent svarer, at de forventer at blive påvirket, hvis toldkonflikten med USA eskalerer.

Det skriver Ritzau.



Eksport og import i skudlinjen

Ifølge opgørelsen kan danske virksomheder blive ramt både direkte og indirekte. Eksporten til USA kan blive dyrere og dermed mindre konkurrencedygtig, mens et europæisk modsvar i form af modtold kan fordyre amerikanske varer og forstyrre forsyningskæder herhjemme.

Morten Granzau, vicedirektør i Dansk Industri, peger på, at mange virksomheder allerede nu er nødt til at forholde sig strategisk til situationen:

"Usikkerheden omkring de kommende måneder er stor, og virksomhederne står overfor potentielt store og pludselige omstillinger," siger han og understreger behovet for hurtig tilpasningsevne og fleksibel planlægning.

Erhvervstillid stadig positiv – men skrøbelig

Trods den voksende usikkerhed er erhvervstilliden ifølge Danmarks Statistik fortsat over det neutrale niveau. Den samlede erhvervstillid, som også dækker byggeri, detailhandel og service, faldt dog en smule i april – fra 105,2 til 104,1.

En værdi over 100 indikerer dog stadig, at virksomhederne generelt ser optimistisk på fremtiden.

Men cheføkonom i Dansk Erhverv, Tore Stramer, advarer om, at stemningen hurtigt kan vende:

"En mere udbredt pessimisme kan betyde, at flere virksomheder vil stoppe en række aktiviteter og skrue ned for investeringer, indkøb og nyansættelser," siger han.

Han fremhæver også risikoen for, at bankerne vil stramme kreditgivningen, hvilket i sig selv kan bremse væksten yderligere.

Usikkerhed præger billedet

Opgørelsen bygger på svar indsamlet fra 1. til 22. april – i en periode, hvor Donald Trumps handelsudmeldinger har skiftet kurs fra dag til dag. Det betyder, at virksomhedernes vurderinger er givet på et tidspunkt med stor volatilitet og usikkerhed.

Ifølge både Dansk Industri og Dansk Erhverv bør virksomheder forberede sig på flere scenarier i den kommende tid – herunder et mere langvarigt og bredt forankret opsving i protektionisme og globale handelsbarrierer.