Trist nyt for en række danskere: Dette er problematisk for udviklingen i visse områder

Udviklingen står for skud i visse dele af Danmark, læs den fulde historie her.

Pressemeddelelse - Via Ritzau

Fremover skal regionerne ikke beskæftige sig med opgaver i regi af regional udvikling, fremgår det af den nye sundhedsaftale, som er indgået af regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Danmarksdemokraterne.

Landdistrikternes Fællesråd kalder det et tab for de mest udfordrede regionale land- og yderområder.

- Vi har kæmpet for, at opgaverne inden for regional udvikling blev bevaret, for ellers vil landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, miste afgørende udviklingsmuligheder inden for dele af landdistriktsudviklingen, fx klimasikring, klimatilpasning, grøn omstilling, cirkulær økonomi og kultur.

- Det er uden tvivl et stort tab, da det vil svække mulighederne for at skabe attraktive bosætningsmuligheder og arbejdspladser, som er særligt vigtigt i de mest udfordrede regionale områder, udtaler formand Steffen Damsgaard, og understreger, at det er helt oplagt, at regionerne fortsatte arbejdet med at skabe regional udvikling i disse områder.



Bidrag til grøn omstilling og adgang til EU-midler forsvinder

Regionerne hjælper bl.a. kommunerne med cirkulær økonomi, deres klimaplaner, der kan sætte mål og indsatser for reduktion af udledningen af drivhusgasser, og tilpasning til klimaforandringer. Det bidrag stopper, hvis arbejdet med den grønne omstilling bortfalder fra regional udvikling.

- I de områder af landet, der ligger længst væk fra de store byer, mærkes konsekvenserne tydeligt, når kravene til klimasikring og cirkulær genanvendelse stiger. Regionerne yder i dag en væsentlig indsats inden for disse områder, så det er svært at forstå det politiske ønske om at fjerne denne opgave, siger Steffen Damsgaard.

Gennem regional udvikling har regionerne desuden sikret 2,24 mia. kr. siden 2014 i EU-støtte til danske klimaprojekter. Et eksempel herpå er Coast-to-coast – Climate Challenge fra 2022, hvor mange kommuner, Region Midtjylland og forsyningsselskaber arbejdede sammen om klimasikring.

- Uden regional udvikling vil sådanne projekter ikke kunne realiseres, da de kræver regional ledelse og langvarig finansiering. Vi risikerer at miste store EU-midler, som Danmark ellers ikke ville have adgang til, når regionerne ikke fortsat kan deltage i denne indsats, udtaler Steffen Damsgaard.

Gennem vidensdeling på tværs af regionernes landdistrikter har regional udvikling desuden bidraget med at samle og formidle erfaringer fra lokale udviklingsinitiativer.

- Regionerne har løftet en vigtig opgave med at samle erfaringer på tværs af kommunegrænser, hvilket har meget stor værdi for landdistriktsudviklingen. Man burde netop prioritere dette i en tid, hvor mange kommuner oplever store forskelle i det økonomiske råderum.

- Kommunerne får nu opgaven, men uden finansiering, som overgår til sundhedsreformen. Det er ikke acceptabelt at beskære området og samtidig give et ansvar til kommunerne ufinansieret. Det er et skridt i den direkte forkerte retning i forhold til at skabe et land i bedre geografisk balance, afslutter Steffen Damsgaard.


Artiklens Tags: