Truslen fra Trump: Er dit job i fare?

Donald Trumps trusler om straftold mod EU kan få konsekvenser for danske virksomheder. Se hvilke brancher der er i farezonen.

Donald Trump har endnu en gang luftet idéen om at lægge told på importerede varer fra EU.

Hvis han gør alvor af truslerne, kan det ramme flere danske virksomheder – men hvem er egentlig mest udsat?

Danske virksomheder holder vejret

Danske erhvervsledere og politikere følger nøje med i udviklingen, efter at Donald Trump officielt er trådt tilbage i præsidentembedet. I sin indsættelsestale gentog han budskabet om, at han vil hæve toldsatserne for at beskytte amerikansk industri:

"I stedet for at beskatte vores borgere for at berige andre lande, vil vi hæve toldsatser og beskatte udlandet for at berige vores borgere."

Indtil videre har Trump ikke konkretiseret, om en eventuel told på EU-varer vil ramme bredt eller være målrettet specifikke brancher. Det eneste sikre er, at Mexico og Canada står først for skud med en bebudet told på 25% fra den 1. februar.



Hvilke danske virksomheder er mest sårbare?

Mange af Danmarks største virksomheder har allerede produktion i USA eller eksporterer via datterselskaber i andre lande. Det betyder, at de sandsynligvis ikke vil blive direkte ramt af en eventuel straftold.

Men de små- og mellemstore virksomheder (SMV’er), der eksporterer direkte fra Danmark til USA, kan stå i en langt mere udsat position.

SMV Danmark peger på tre danske virksomheder, der kan blive ramt:

  • Thürmer Tools (Gilleleje) – producent af gevind, skruestikker og hulsave
  • Stauning Whisky (Skjern) – eksport af dansk whisky til det amerikanske marked
  • Labfresh (København) – fremstilling af bæredygtigt tøj

Derudover er medicinalindustrien Danmarks absolut største eksportsektor til USA, og en eventuel straftold kan ramme virksomheder som Novo Nordisk og Lundbeck hårdt.

Medicinalindustrien topper listen

Ifølge Danmarks Statistik var medicinske og farmaceutiske produkter den største eksportkategori fra Danmark til USA i 2023.

Branchen eksporterede for 32 milliarder kroner, hvilket udgjorde 43 % af den samlede eksport.

Andre brancher med stor eksport til USA inkluderer:

  • Maskiner og apparater
  • Kemiske produkter
  • Fødevarer og drikkevarer

Mange af disse virksomheder fungerer som underleverandører til amerikanske firmaer, hvilket potentielt kan gøre dem mere sårbare over for handelsrestriktioner.

Skal du være bekymret for dit job?

For de fleste danskere vil en handelskrig mellem USA og EU næppe betyde noget på kort sigt. Men hvis toldsatserne bliver en realitet, kan det påvirke danske virksomheder, der er afhængige af eksport til det amerikanske marked.

Især ansatte i små- og mellemstore virksomheder uden produktionsfaciliteter i USA bør holde øje med udviklingen. En forhøjet told kan gøre deres produkter dyrere for amerikanske kunder og potentielt føre til færre ordrer – og i værste fald nedskæringer.

Hvad sker der nu?

Indtil videre har Trump kun truet med at indføre told – men hvis historien gentager sig, kan det hurtigt blive alvor. Sidst han var præsident, indførte han straftold på varer som motorcykler og whisky, hvilket ramte virksomheder både i EU og Danmark.

Dansk industri og politikere forsøger at afkode Trumps næste træk. Indtil da kan danske virksomheder kun afvente – og håbe, at de ikke bliver næste mål i en ny handelskrig.

Læs mere her.