Tusindvis af pensionister efterlades uden indkomst - sådan påvirker det dig

Mange nedslidte danskere, der søger pension, oplever ventetider på over et år. Nu kræver politikere handling, men hvad betyder det for dig?

For mange danskere er pensionsalderen en længe ventet milepæl, hvor de endelig kan nyde deres otium efter et langt arbejdsliv.

Men for dem, der er nedslidte og ikke kan klare de sidste år på arbejdsmarkedet, er ventetiden på seniorpension nu blevet uacceptabelt lang.

Politikere kalder situationen for en skandale – men hvad betyder det for dig?

Systemet svigter: Lange ventetider rammer pensionister hårdt

For de fleste danskere er pensionsalderen en tid, hvor de endelig kan trække sig tilbage efter mange års arbejde. Men ikke alle har mulighed for at vente. For de mest nedslidte er seniorpensionen en nødvendighed – en økonomisk redningsplanke, der skal sikre, at de ikke tvinges til at arbejde, når kroppen siger stop.

Men systemet er overbelastet. De nyeste tal viser, at tusindvis af danskere nu må vente mere end et år på at få behandlet deres ansøgning om seniorpension. Det er en rekordlang ventetid, der har efterladt mange uden afklaring og i økonomisk uvished.



Månedsvis ventetid på afgørelse

Når en dansker søger seniorpension, tager det allerede omkring seks måneder for Seniorpensionsenheden at behandle ansøgningen. Hvis man får afslag og ønsker at klage, kan ventetiden i Ankestyrelsen være endnu længere.

Nye tal viser, at sagsbehandlingstiden i Ankestyrelsen nu i gennemsnit er 33 uger – langt over den officielle målsætning på 13 uger. Nogle må endda vente i op til et år på en afgørelse.

"Det er helt uhørt, at der er så lang sagsbehandlingstid," udtaler Radikale Venstres beskæftigelsesordfører Samira Nawa til TV 2.

En af de mange danskere, der har oplevet systemets langsommelighed, er 64-årige Vibeke Nielsen. Hun måtte vente næsten et helt år på at få sin sag behandlet. Til sidst fik hun medhold, men ventetiden betød, at hun i mellemtiden måtte gennem en jobprøvning – på trods af at hun var for syg til at arbejde.

Læs også: Seniorpension 2025: Se de nye satser og krav


Politikere kræver handling

Den voksende ventetid har nu fået flere partier til at reagere. SF kalder beskæftigelsesministeren og socialministeren i samråd for at forklare, hvordan problemet kan løses.

Karsten Hønge fra SF foreslår, at seniorpension automatisk tildeles, hvis Ankestyrelsen ikke kan behandle sagen inden for en rimelig tidsramme.

"Hvis systemet ikke kan følge med, bør borgerne få deres pension automatisk. Bum, så falder der en seniorpension," siger han.

Hos Konservative og Radikale Venstre er der også stærk kritik af situationen. Partierne kræver nu en redegørelse fra regeringen.

Læs også: Mange pensionister går glip af 25.700 kr. – sådan sikrer du dig det fulde beløb

Hvad betyder det for dig?

Hvis du er i en situation, hvor du overvejer at søge seniorpension, skal du være forberedt på en lang ventetid. Det anbefales, at du søger i god tid og sørger for at have al dokumentation klar fra starten.

Hvis du allerede har søgt og oplever forsinkelser, kan det være en god idé at følge op løbende og eventuelt kontakte en socialrådgiver for hjælp.

Mens politikerne lover handling, må tusindvis af danskere stadig vente – fanget i et system, der skulle have sikret dem en værdig afslutning på arbejdslivet.