Ulovligt: Medarbejdere snyder systemet - tjener op til 10.000 kr. på få dage

Sådan snyder madbude sig til store penge på få dage.

En ny og udbredt form for svindel florerer på de sociale medier.

Private Wolt-kontoer bliver ulovligt udlejet, så personer uden tilladelse kan arbejde som madbude – og det kan få alvorlige konsekvenser for både lejer og udlejer.

Sådan fungerer svindlen

På sociale medier som Facebook findes et stigende antal profiler, der tilbyder udlejning af deres private Wolt-kontoer. For en procentdel af indtjeningen – ofte op mod 50 % – kan folk uden en Wolt-konto logge ind og levere mad i en andens navn. Lønnen går til kontoejeren, som derefter betaler lejeren.

En undersøgelse fra Fagbladet 3F viser, at nogle udlejere kræver helt op til 58% af indtjeningen. I et tilfælde forklarede en udlejer, at lejer kunne tjene 10.000 kroner på blot tre-fire dage, men ville kun få udbetalt 4.200 kroner.

Når spørgsmål om lovligheden opstår, bliver udlejere ofte tavse eller blokerer kommunikationen.



Hvem benytter sig af ordningen?

Ifølge John Ekebjærg-Jakobsen, formand for 3F København, benyttes denne form for svindel ofte af personer uden lovlig arbejdstilladelse i Danmark:

"Det er typisk nogle, som ikke har lov til at være i Danmark, og som ikke har en arbejdstilladelse," siger han.

Desværre har flere lejere også rapporteret, at de aldrig modtog deres løn, efter at de havde arbejdet via en udlejet Wolt-konto.

Politiet intensiverer indsatsen

Københavns Politi bekræfter, at der løbende gennemføres razziaer for at afsløre ulovlighederne. Men udfordringerne er store, da tips om politiets aktioner ofte spredes i WhatsApp-grupper blandt budene.

Politikommissær Morten Smith udtaler, at bødestørrelser starter ved 3.000 kroner, og ulovligt arbejde kan føre til udvisning af Danmark for udenlandske arbejdere. Udlejerne risikerer desuden bøder eller fængselsstraf.

Wolts rolle og fremtidige løsninger

Hos Wolt erkender man problemet og arbejder på at udvikle en ansigtsgodkendelse til deres app for at forhindre snyd. Kommunikationsansvarlig Mikkel Tofte håber, at den form for kontrol vil sætte en stopper for problemet.

Initiativet forventes implementeret inden for det næste år.

Et system med udfordringer

3F København kritiserer dog Wolt for ikke at tage tilstrækkeligt ansvar. Formand John Ekebjærg-Jakobsen påpeger, at virksomheden ansvar at sikre, at deres platform ikke kan misbruges til ulovligt arbejde.

Læs også: Hvad tjener et Wolt bud?

Konsekvenser for hele branchen

Denne form for svindel skaber ikke kun problemer for platformen, men også for de bude, der arbejder lovligt.

Den ulovlige udlejning undergraver de arbejdsvilkår, som mange kæmper for, og skader tilliden til platformstjenester generelt.

Læs mere her.

Artiklens Tags: