Ups: Spareforslag giver et markant underskud

Et forslag om besparelser på uddannelse til arbejdsløse vil sænke beskæftigelsen med næsten 3000 og skabe et stort hul i statskassen, viser ny rapport lavet for FH.

Pressemeddelelse - Via Ritzau

2800 fuldtidspersoner.

Så meget vil beskæftigelsen falde, hvis politikerne følger ekspertgruppens anbefaling om at spare på uddannelse til arbejdsløse dagpengemodtagere.

Det fastslår konsulentfirmaet HBS Economics, der på vegne af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har regnet på det. Baggrunden for beregningen er, at de økonomiske vismænd tidligere på efteråret fastslog, at spareforslaget ville reducere beskæftigelsen.

”Det er afgørende for FH, at vores beskæftigelsessystem møder de arbejdsløse med tillid og hjælper dem tilbage på arbejdsmarkedet. Derfor har det også været vigtigt for os at få sat tal på, så politikerne kender konsekvenserne af at følge den her anbefaling.

En anbefaling, der både gør vores samfund fattigere og fastholder arbejdsløse i ledighed,” siger FH-formand Morten Skov Christiansen.



Spareforslag gør det modsatte af at spare

HBS har også regnet på, hvad det vil betyde for statskassen at miste 2800 fuldtidspersoner.

Svaret er lige under en milliard kroner årligt fordelt på 607 millioner kroner til at udbetale flere dagpenge og 351 millioner kroner fra reducerede indtægter fra skatter og afgifter.

Men besparelsen på uddannelse til arbejdsløse er kun på 492 millioner kroner, og dermed vil ekspertgruppens ”spareforslag” altså samlet set give et underskud i statskassen på næsten en halv milliard kroner.

”Man behøver vist ikke være økonom for at kunne se, at hvis et spareforslag giver underskud, så skal det sendes i makulatoren. Så det vil jeg klart opfordre regeringen til at gøre med det her,” siger Morten Skov Christiansen.

Regeringen arbejder i øjeblikket på sit udspil til en beskæftigelsesreform, og det var med henblik på reformen, at ekspertgruppen i juni kom med sine anbefalinger.

Og vælger regeringen trods den nye viden at skære massivt på uddannelse til arbejdsløse, er statskassen langt fra den eneste taber.



”De største ofre er jo de tusindvis af danskere, som bliver holdt fast i arbejdsløshed i stedet for at få den nødvendige hjælp til at komme ind på arbejdsmarkedet igen. Det kan være mennesker, der har mistet arbejdet, fordi deres virksomhed er rykket til udlandet, eller de er blevet erstattet af en maskine.

Med gode, jobrettede kurser kunne vi gøre dem attraktive for de arbejdsgivere, der mangler dem. Det er uansvarligt, uforståeligt og ubarmhjertigt, hvis regeringen ser stort på det, når det endda er en god forretning,” fastslår Morten Skov Christiansen.

Artiklens Tags: