I 2022 ramte den globale statsgæld en svimlende rekord på 71 billioner dollars, hvilket svarer til en stigning på 9,5 %. Stigningen skyldes i høj grad de største økonomier som USA, Japan og Kina, men stort set alle lande har øget deres gæld.
Er krigen i Ukraine skyld i gældsbyrden?
Mange spekulerer i, om krigen i Ukraine er hovedårsagen til den eksplosive gældsstigning. Mens krigen har presset vestlige lande til at øge deres militærudgifter, var statsgælden allerede stigende før konflikten. Faktisk steg gælden med 7,8 % i 2021, hovedsageligt på grund af de økonomiske konsekvenser af COVID-19-pandemien.
-
-
Coronakrisens langvarige konsekvenser
Pandemien ramte de globale økonomier hårdt, og regeringer verden over måtte låne penge for at finansiere redningspakker og støtteprogrammer. Dette har lagt en massiv byrde på de nationale budgetter.
Som et eksempel kan nævnes Tyskland, der efter krigen i Ukraine har besluttet at øge deres militærbudget til over 2 % af BNP. S&P-rapporter forudser, at den globale gæld vil ramme 10,4 billioner dollars ved udgangen af 2022, hvilket er en tredjedel mere end før pandemien.
Hvad betyder det for fremtiden?
Selvom renterne på gælden er faldet, er omkostningerne ved at servicere den steget til 1,16 billioner dollars, hvilket svarer til 14,5 %. Denne udvikling kan få langsigtede økonomiske konsekvenser, især når verdens lande allerede kæmper med inflation og stigende energiomkostninger.
Se det originale indhold her.