Verdensbanken advarer: Udviklingsøkonomier står over for større udfordringer i 2025

Udviklingslande står over for svære tider med svag investering og klimaforandringer, der hæmmer væksten.

Verdensbanken forventer, at udviklingsøkonomierne i 2025 vil opleve deres svageste langsigtede vækstudsigter siden 2000. I denne sammenhæng omfatter udviklingsøkonomier alle lande, der ikke klassificeres som avancerede økonomier.

Rapporten forudser, at væksten i udviklingslandene vil holde sig stabilt på omkring 4% de næste to år. Selvom dette er højere end den globale vækstprognose på 2,7%, ligger det stadig lavere end udviklingslandenes historiske vækstniveau. Fra 2000 til 2010 voksede disse økonomier i det hurtigste tempo siden 1970’erne, men finanskrisen i 2008-09 satte en stopper for denne fremgang.

Udenlandske investeringer i udviklingsøkonomier er nu kun halvdelen af, hvad de var i begyndelsen af 2000'erne, og handelsrestriktioner er blevet fem gange hyppigere sammenlignet med gennemsnittet fra 2010 til 2019.

Med Donald Trumps kommende præsidentperiode kan handelskonflikter blive endnu værre. Trump har kaldt "told" for "det smukkeste ord i ordbogen" og truet med afgifter på varer fra blandt andet Kina og Mexico.



Flere udfordringer i horisonten

Verdensbanken advarer om, at den langsomme vækst ikke er nok til at reducere fattigdom og opnå udviklingsmål. Ifølge rapporten vil 622 millioner mennesker fortsat leve i ekstrem fattigdom i 2030, og et lignende antal vil lide af sult og fejlernæring.

Udviklingslandenes stigende indbyrdes afhængighed forstærker problemet. Over 40% af deres eksport går til andre udviklingsøkonomier – dobbelt så meget som i år 2000. Derudover stod de for 40% af de globale pengeoverførsler fra 2019 til 2023.

Høj gæld, svag produktivitet og stigende omkostninger forbundet med klimaforandringer er blot nogle af de udfordringer, der vil hæmme deres vækst fremover. Vedvarende inflation og forsinkede rentenedsættelser kan desuden hæmme investeringerne yderligere.

Muligheder for forbedring

Rapporten peger dog også på løsninger. Øget handel kan fremmes gennem bedre transportinfrastruktur og forenklede toldprocesser. Investeringer i arbejdsstyrken, især ved at øge kvinders deltagelse på arbejdsmarkedet, kunne også styrke væksten.

Trods udfordringer ser Verdensbanken optimistiske muligheder, hvis store økonomier som USA og Kina kan stimulere deres vækst. Især stærk vækst i USA kan have en positiv afsmittende effekt på den globale økonomi.

Kina, der kæmper med en ejendomskrise og svag forbrugerefterspørgsel, kan opleve forbedringer med yderligere økonomiske tiltag. Hvis disse to økonomier lykkes med at styrke væksten, kan de skabe håb for udviklingsøkonomierne.

Se det originale indhold her.

Artiklens Tags: