Vil danskerne betale mere for velfærd? Se hvad de faktisk mener

Danskerne har delte meninger om fremtiden for velfærdssamfundet. Skal det udbygges, opretholdes eller kræver det mere selvansvar? Nye undersøgelser afslører spændende tendenser.

Danskerne står generelt stærkt bag velfærdsstaten, men nye tal viser en blanding af opbakning, bekymring og personlige overvejelser om fremtidig forsørgelse.

Velfærdsmodellen, som mange ser som en hjørnesten i dansk samfundsstruktur, har både modvind og medvind i befolkningens holdninger.

Størstedelen vil bevare eller udbygge velfærdsstaten

40 procent af danskerne ønsker at bevare velfærdsstatens nuværende balance, mens 34 procent går ind for en udbygning.

Kun 16 procent mener, at borgerne skal tage et større personligt ansvar for egne behov. Dette er en ændring fra 2015, hvor flere gik ind for at udbygge velfærdsstaten.



Tillid til ældreplejen og sundhedsvæsenet

Mens 60 procent har tillid til, at de vil få nødvendig hjælp fra den kommunale ældrepleje, er tilliden langt lavere blandt de yngre aldersgrupper.

Blandt de 50-59-årige udtrykker næsten halvdelen, at de i mindre grad eller slet ikke har tillid til den nødvendige hjælp.

Omvendt ser det bedre ud for tilliden til sundhedsvæsenet. Hele 80 procent har tiltro til, at de vil modtage den rette behandling ved sygdom. Det er en positiv udvikling siden 2015, hvor tallet lå lavere.

Selvsikring bliver en prioritet for mange

Trods den generelle tillid til velfærdsydelserne sparer hver tredje dansker op for at kunne dække egen fremtidig hjælp og pleje.

Denne tendens er mest markant blandt de 50-59-årige, hvor 26 procent yderligere overvejer at begynde at spare op.

Læs også: Seniorpension 2025: Se de nye satser og krav


Flere ser mod private leverandører

Andelen, der mener, at private aktører kan levere bedre og billigere ældrepleje, er steget fra 20 procent i 2015 til knap 30 procent i 2021.

Dette indikerer en stigende accept af privat sektor som et supplement eller alternativ til offentlig velfærd.

Klart nej til brugerbetaling og frivillighed

74 procent af danskerne er imod idéen om, at ældre selv skal betale for hjemmehjælp.

Samtidig er der bred modstand mod, at pårørende eller frivillige pålægges at udføre ældreplejeopgaver, som det offentlige traditionelt har stået for.

En velfærdsmodel med udfordringer og potentiale

Selvom danskerne fortsat bakker op om kernen i velfærdssamfundet, står det klart, at en del også søger personlige løsninger og privat sikring.

Dette afspejler både en stærk tiltro til systemet og en voksende erkendelse af dets begrænsninger.

Velfærdsstatens fremtid vil kræve politiske beslutninger, der balancerer mellem at opretholde borgernes tillid og sikre en bæredygtig model. For danskerne er budskabet klart: Vi ønsker en solid velfærdsstat, men med plads til forbedringer.

Læs mere her.