De danske boligejere skal punge ud: Nu bliver det dyrere

Danskere med boliglån får nu en økonomisk udfordring.

Mange danskere, der står overfor at optage eller omlægge et boliglån, får nu en økonomisk mavepuster.

De seneste rentestigninger betyder, at det populære 4 procents fastforrentede lån igen bliver den dominerende låneform – og det kan gøre det dyrere at låne til bolig.

Europæisk oprustning skubber renterne op

Den seneste udvikling på de finansielle markeder har sendt renterne opad, og det skyldes i høj grad den geopolitiske situation i Europa.

Ifølge Totalkredit er den hurtige militæroprustning og øgede offentlige udgifter en af de primære faktorer bag stigningen.

Det skriver Ekstra Bladet.

Når europæiske lande bruger flere penge på forsvar, skal de finansiere udgifterne gennem lån, hvilket presser renterne op på statsobligationer. Det smitter direkte af på realkreditrenterne og gør det dyrere for boligejere at låne penge.



Sværere at omlægge lån

For boligejere, der har håbet på en billigere låneomlægning, er meldingen også dyster. Nedkonvertering af 5 procents-lån ser nu ud til at blive skubbet endnu længere ud i fremtiden.

  • "Mulighederne for at nedkonvertere sit 5%-lån rykker endnu engang længere ud i fremtiden, så det er dårligt nyt til den gruppe boligejere, der måtte have sat næsen op til et billigere fastforrentet lån," udtaler Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker hos Totalkredit.

For mange danskere betyder det, at drømmen om lavere boligydelser og billigere lån må sættes på pause – i hvert fald indtil renterne igen begynder at falde.

Læs også: Så meget stiger din bolig i værdi de næste år

Bankerne vinder – boligejerne betaler

Mens boligejere kæmper med højere renter, kan bankerne glæde sig over stigende indtjening. De seneste år har banker og kreditinstitutter tjent milliarder på de højere renter, og det er især boligejere og virksomheder, der må betale prisen.

Med udsigter til fortsatte rentestigninger kan det derfor blive endnu dyrere at låne til bolig – og vejen til en billigere låneaftale ser længere ud end nogensinde før.