Pas på Temus tilbud – De skjulte tricks, der kan koste dig dyrt

Har du nogensinde snurret på Temus farverige lykkehjul i håbet om en stor rabat? Hvis ja, er du langt fra den eneste. Men pas på - du bliver måske snydt.

Den kinesiske handelsplatform Temu er blevet utrolig populær, men bag de blinkende rabatter og gratis tilbud gemmer sig nogle tricks, der kan koste dig dyrt. Det er vigtigt at du sætter dig ind i den omdiskuterede webshop før du handler der, så læs: Hvad er Temu?

Temus smarte metoder – de bruger psykologi til at få dig til at købe

Når du lander på Temus hjemmeside, bliver du hurtigt mødt af farverige rabatter og et fristende lykkehjul, der lokker med store besparelser. Det virker som en sjov lille leg, men ifølge eksperter er det langt fra harmløst.

Forsker i digital forbrugerbeskyttelse, Marie Jull Sørensen, forklarer, at Temu er særligt dygtige til at bruge såkaldte "dark patterns", hvor de manipulerer din adfærd online. De får dig til at blive længere på siden, og før du ved af det, har du lagt varer i kurven, som du måske ikke engang har brug for. "De ville aldrig bruge de her virkemidler, hvis det ikke var godt for deres forretning," advarer Sørensen.

Er rabatterne virkelig så gode som de ser ud?

Selvom et lykkehjul og blinkende tilbud kan virke uskyldigt, er det vigtigt at være opmærksom på, at de ofte er designet til at give dig en følelse af, at du skal handle hurtigt – og det er her, Temu tjener penge. De ved, at hvis de kan få dig til at tro, at tilbuddet er tidsbegrænset, vil du være mere tilbøjelig til at købe, uden at overveje om du egentlig har brug for det.

Temu hævder selv, at deres rabatter og lykkehjul er helt valgfrie og bare er der for at forbedre din shoppingoplevelse. Men hvor mange af os kan egentlig modstå et godt tilbud, når det først er præsenteret?



EU stiller krav til Temu, men hjælper det?

Temu er blevet udpeget som en af de store onlineplatforme, der nu skal følge strammere regler fra EU. Dette betyder, at de skal rapportere om ulovlige varer og brugen af deres købsfremmende algoritmer. Men eksperter tvivler på, at det vil gøre en stor forskel for forbrugerne, da Temu hele tiden udvikler nye metoder til at fange vores opmærksomhed.

Sådan undgår du at blive snydt

Hvis du vil undgå at blive fanget af Temus tricks, er det vigtigt at tænke dig om, før du hopper på deres tilbud. Overvej altid, om du virkelig har brug for varen, og lad dig ikke presse af tidsbegrænsede rabatter eller fristende lykkehjul. Temu tjener penge på, at du køber mere, end du havde planlagt – og i sidste ende kan det koste dig dyrt.

Så næste gang du lander på Temus hjemmeside og ser et blinkende lykkehjul, så tænk dig om en ekstra gang. Det kan være sjovt at snurre, men det er sjældent, at det er dig, der vinder i sidste ende.

Læs mere om Temus lykkehjul hos TV2 her.