Så mange penge ville du få, hvis Danmark solgte Grønland

Debatten om Grønland fortsætter. Hvad ville danskerne få ud af et salg?

Tanken om at sælge Grønland til USA har igen været oppe at vende – denne gang med en konkret pris.

Et republikansk kongresmedlem har nævnt en svimlende sum, men både Danmark og Grønland har allerede afvist idéen.

Prisen på Grønland: Over 10.800 milliarder kroner

Hvis Danmark nogensinde skulle sælge Grønland, kunne prisen ifølge den amerikanske politiker Andy Ogles ligge på 10.806.300.000.000 danske kroner, altså 10.806 milliarder!

Summen blev nævnt i et interview på Fox News, hvor værten bragte tallet op, og Ogles bekræftede, at det kunne være en realistisk forhandlingspris.



Så mange penge ville hver enkelt dansker få for salget af Grønland

Hvis Danmark skulle acceptere et salg af Grønland til den nævnte pris på 10.806 milliarder kroner, ville det betyde en økonomisk gevinst for hver enkelt dansker.

Med en befolkning på cirka 6 millioner mennesker ville det svare til, at hver borger ville modtage omkring 1,8 millioner kroner.

Selvom det lyder som en astronomisk sum, er spørgsmålet, hvad prisen reelt dækker over. Grønland har enorme naturressourcer, strategisk beliggenhed og en voksende økonomi, hvilket kan gøre det langt mere værdifuldt på lang sigt.

Læs også: Hvad tjener Danmark på Grønland?

Grønland er ikke til salg – men presset stiger

Både Grønlands regeringsleder Múte B. Egede og statsminister Mette Frederiksen har gentagne gange gjort det klart, at Grønland ikke er til salg.

Alligevel har Donald Trump tidligere ytret interesse i at opnå mere kontrol over Grønland – og han har ikke afvist at bruge økonomisk eller militær pres for at opnå det. Senest har USA’s vicepræsident JD Vance dog forsøgt at nedtone de militære trusler.

Læs også: Så meget koster Grønland for Danmark

Trumps pres på Danmark

Donald Trump har i flere sammenhænge truet med at indføre straftold på danske varer, hvis ikke han får den aftale, han ønsker. Det skaber bekymring blandt danske politikere og erhvervsliv, da en eventuel told kan ramme flere eksportsektorer hårdt.

Mette Frederiksen har for nylig haft en 45 minutter lang samtale med Trump, hvor Grønland angiveligt var et af de centrale emner. Statsministeren beskrev samtalen som "ligefrem og lang", men har ikke uddybet, hvad der konkret blev diskuteret.

Hvad sker der nu?

Mens Danmark og Grønland holder fast i, at øen ikke er til salg, er det tydeligt, at USA stadig ser strategisk potentiale i området.

Det store spørgsmål er nu, hvilke midler Trump-administrationen vil tage i brug for at få mere indflydelse i Arktis – og hvordan Danmark vil håndtere presset fra USA.

Læs mere her.