Så meget skal du spare op til boligkøb – enorme forskelle i landet

Din opsparing afgør, hvor du kan købe bolig

At købe en bolig i Danmark kræver en betydelig opsparing, men hvor meget du skal have på kontoen, afhænger af, hvor i landet du vil bo. Nye tal viser, at forskellen kan være enorm – fra et relativt beskedent beløb i nogle områder til en stor økonomisk udfordring i andre.

Den nødvendige udbetaling afhænger af boligpriserne i det område, du ønsker at købe i. I nogle landsdele kan boligdrømmen realiseres med en mindre opsparing, mens andre steder kræver en langt større økonomisk indsats.

Det betyder, at mange potentielle købere kan blive nødt til at justere deres forventninger eller spare op i længere tid, før de kan træde ind på boligmarkedet.



Fra 31.500 til 650.000 kroner i udbetaling

Når du køber bolig i Danmark, skal du som minimum kunne betale fem procent af prisen i udbetaling. En ny opgørelse fra Mybanker, baseret på tal fra Danmarks Statistik og Finans Danmark, viser dog, hvor store forskelle der er på dette beløb.

Ifølge opgørelsen skal en boligkøber på Lolland kun spare omkring 31.500 kroner sammen for at kunne købe et gennemsnitshus, mens det på Frederiksberg kræver hele 650.000 kroner i udbetaling – mere end 20 gange så meget.

Det skriver Ekstra Bladet.

Og det er da også især i Hovedstadsområdet, at priserne er stukket helt af.

Ofte kræves mere end fem procent

Selvom minimumskravet til udbetaling er fem procent af købssummen, vurderer Mybanker, at det sjældent er nok.

Udgifter til afgifter, rådgivere og flytteomkostninger betyder ofte, at førstegangskøbere skal have 8-9 procent af købsprisen på opsparingen.

For mange danskere kan det derfor være en stor udfordring at komme ind på boligmarkedet i visse områder, især i København og omegn.

De markante forskelle i kravene til opsparing gør det betydeligt lettere at blive boligejer i nogle dele af landet frem for andre.

Planlæg din opsparing i god tid

Hvis du drømmer om at købe bolig, kan det være en god idé at undersøge boligmarkedet i de områder, du overvejer, og begynde at spare op i god tid.

At have styr på både udbetalingen og de ekstra omkostninger kan gøre boligkøbet langt mere overkommeligt.

Står du med nyt huskøb og renovering? Så husk at tjekke op på de nye regler for fradrag.

Artiklens Tags: