Temu vinder: 'Det nytter ikke noget at pege fingre af den enkelte forbruger'

Temu lokker med lave priser, men presset på danske virksomheder stiger, og det er svært at håndhæve regler for platforme uden for EU. Hvad kan vi egentlig gøre?

Temus succes og konsekvenserne for dansk handel

Den kinesiske e-handelsgigant Temu stormer frem blandt danske forbrugere med sine lave priser og let tilgængelige varer, men der opstår også store udfordringer for både danske forretninger og myndigheder.

Hvor danske virksomheder kæmper med at matche priserne på Temu, står myndighederne tilbage med en håndhævelsesbarriere. I takt med Temus voksende popularitet stiller SF’s Lisbeth Bech-Nielsen spørgsmålet: Hvad kan og bør Danmark gøre?

Politisk pres og europæisk samarbejde

Erhvervsminister Morten Bødskov har anerkendt problemet og understreger, at regeringen arbejder hårdt på at presse EU til at indføre fælles regler. Men som han påpeger, ligger ansvaret for kontrol af platforme som Temu ikke kun på nationalt niveau.

EU’s fælles retningslinjer kan muligvis gøre det lettere at sikre, at udenlandske platforme overholder europæiske krav. Ifølge Bødskov kan Danmark dog ikke stoppe importen af varer fra Temu alene, da EU-lovgivningen sætter rammerne her.



Forbrugernes rolle – eller mangel på samme?

Forbrugerne vælger Temu på grund af lave priser og let adgang til mange produkter, men ifølge Lisbeth Bech-Nielsen er det ikke rimeligt at forvente, at den enkelte forbruger altid kan gennemskue risiciene ved købet.

“Det nytter ikke noget at pege fingre af den enkelte forbruger. Det er danske myndigheders ansvar at sikre, at de produkter, der kommer ind i Danmark, overholder dansk lovgivning,” siger hun.

Øget kontrol og brug af AI

For at imødegå udfordringerne lancerer regeringen en ny taskforce, der skal bruge kunstig intelligens til at opdage og kontrollere ulovlige varer fra platforme som Temu. På trods af de nye initiativer er det dog stadig vanskeligt at overvåge og regulere produkter fra platforme, som ikke er underlagt EU's jurisdiktion. Ifølge Bødskov håber Danmark at sætte endnu mere skub i arbejdet, så forbrugerne får bedre beskyttelse fremover.

Læs også: Hvad er Temu? Alt du skal vide før du bestiller derfra

Hvad så nu?

Mens politikere og myndigheder søger løsninger, skal forbrugerne være opmærksomme på de mulige risici ved at købe produkter uden for EU’s regulering.

Med lave priser kommer ikke nødvendigvis høj kvalitet, og det kan betyde potentielle sikkerhedsrisici. Indtil fælles løsninger findes, står forbrugerne tilbage med en balancegang mellem at vælge billigere alternativer og at sikre, at varerne lever op til de sikkerhedsstandarder, vi kender i Danmark og EU.

Temu er kommet for at blive, men spørgsmålet er, hvor længe vi kan tillade os at stole på, at en simpel taskforce kan beskytte os mod alle de farer, der måske lurer i fristende, men ukontrollerede produkter.

Læs hele artiklen fra DR her.