USA’s præsident Donald Trump gentager sin interesse for Grønland og antyder, at det vil være en "uvenlig handling", hvis Danmark ikke lader USA få kontrol over øen.
Den kontroversielle udmelding har sendt chokbølger gennem både dansk og grønlandsk politik, mens eksperter advarer om, at situationen kan føre til en alvorlig konfrontation mellem Danmark, EU og USA.
Danske politikere: "Grønland er ikke til salg"
Flere danske politikere, herunder Enhedslistens politiske ordfører Pelle Dragsted, kalder Trumps udtalelser for "respektløse" og en "kniv i ryggen" på både Danmark og Grønland.
- Det er utrolig bekymrende, at en nær allieret optræder på denne måde, siger Dragsted til TV 2.
Ifølge ham er det afgørende, at Danmark og Grønland står fast på, at Grønland ikke er en handelsvare, og at USA ikke kan diktere øens fremtid.
-
-
Tidligere svensk statsminister advarer om "alvorlig konfrontation"
Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt har reageret skarpt på Trumps udtalelser.
- Det er ikke en joke. Trump søger faktisk at udvide USA’s territorium ved at få Grønland. Danmark og EU skal forberede sig på en alvorlig konfrontation, skriver han på X.
USA’s militære tilstedeværelse og Grønlands strategiske betydning
Ifølge forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen har USA længe haft et øje på Grønland, ikke mindst på grund af øens strategiske placering i Arktis og dens naturressourcer.
- Arktis har været et fokusområde i mere end ti år, både på grund af øget russisk aktivitet og en stigende kinesisk interesse, forklarer han.
Selvom Danmark har et militært nærvær i Grønland, er det reelt NATO og USA, der ville stå for en militær beskyttelse af området i tilfælde af en konflikt.
Læs også: Så mange penge ville du få, hvis Danmark solgte Grønland
Dansk regering holder lav profil – men hvad nu?
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen har indtil videre undladt at kommentere på sagen, mens regeringen forsøger at koordinere en fælles strategi med Grønland og de øvrige NATO-allierede.
TV 2’s politiske analytiker Ask Rostrup mener, at regeringen frygter at provokere Trump unødigt, da Danmark er stærkt afhængig af USA’s sikkerhedsgarantier.
- Regeringen er i en ekstremt svær situation, hvor de ikke vil lægge sig ud med verdens mest magtfulde nation, forklarer han.
Hvad bliver det næste skridt?
Mens Trump fortsætter med at gentage sin interesse for Grønland, vokser bekymringen for, hvordan Danmark og Grønland bør reagere.
Skal regeringen tage en hårdere linje over for USA, eller vil det blot eskalere situationen? Én ting er sikkert – kampen om Grønlands fremtid er langt fra slut.
Læs mere her.