Donald Trumps udtalelser om muligheden for at bruge militær eller økonomisk magt for at få adgang til Grønland har sendt chokbølger gennem dansk politik.
Men for statsminister Mette Frederiksen og SVM-regeringen kan krisen også vise sig som en uventet mulighed for at genvinde tabte vælgere og styrke regeringens position i en turbulent tid.
En kriseregering genopstår
Med Trumps udtalelser er SVM-regeringen, der består af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, trådt sammen som et kriseteam.
Oppositionen, der ellers har haft travlt med at kritisere regeringen, er nu tvunget til at støtte statsministerens linje, da enhver åben kritik risikerer at blive opfattet som en svækkelse af Danmarks position i de følsomme forhandlinger med USA.
Ifølge politisk kommentator Peter Lautrup-Larsen minder situationen om coronakrisen, hvor regeringen samlede magten og oppositionen blev efterladt på sidelinjen. Denne samling af magt kan styrke regeringens position, både internt og i vælgernes øjne.
-
-
Modstand i blå blok
Det blå samarbejde mellem partier som Liberal Alliance og De Konservative, der ellers havde indledt året med offensiv mod regeringen, står nu på pause. Mens oppositionen jagter muligheder for at kritisere regeringen, har situationen omkring Grønland og Trump tvunget dem til at lægge våbnene for en stund.
Regeringen kan nu fokusere på at fremstå som garant for Danmarks sikkerhed og grønlandske interesser i en krisetid.
Grønland som geopolitisk brændpunkt
Trump-administrationens fokus på Grønland og Arktis har igen tydeliggjort øens strategiske betydning. Selvom USA er Danmarks vigtigste allierede, har udtalelserne gjort det klart, at Danmark og Europa i højere grad må opruste og stå på egne ben.
Mette Frederiksen og hendes regeringspartnere kan bruge denne krise til at understrege nødvendigheden af den brede midterregering. Argumenterne om at navigere Danmark gennem usikre tider kan få ny vægt, hvilket kan hjælpe regeringen med at genvinde noget af den tabte tillid blandt vælgerne.
Læs også: Hvad får Danmark ud af Grønland?
Meningsmålinger og valgstrategi
Selvom situationen giver regeringen en unik chance for at fremstå handlekraftig, afviser Lautrup-Larsen, at det fører til et hurtigt valg. Regeringen vil sandsynligvis vente, indtil der er en løsning på konflikten med Trump og Grønland, før de overvejer at udskrive valg.
Når vælgerne igen skal til stemmeurnerne, vil det næppe være Grønland og Trump, der afgør slaget. I stedet vil det være hverdagens politiske spørgsmål som inflation, skattelettelser og pensionsvilkår – men opfattelsen af politisk lederskab kan spille en afgørende rolle.
Læs også: Så meget koster Grønland det danske samfund
Trumps uforudsigelighed som regeringens chance
Krisen omkring Grønland har tvunget regeringen til at vise sit værd på den internationale scene. For Mette Frederiksen kan det blive en chance for at genopbygge sin position og vise vælgerne, at hun og regeringen er i stand til at beskytte Danmarks interesser i en tid med øget geopolitisk pres.
Om krisen bliver regeringens redning eller fald, vil tiden vise. Men én ting er sikkert: Med Trump i Det Hvide Hus vil dansk politik næppe mangle drama.
Læs mere her.